Bebeszélés avagy hogyan lesz a gyermekedből börtöntöltelék?

A sikertelenséged legfőbb oka ez lehet. Érdemes lesz vele foglalkozni!

Az alábbi posztomban, köznyelvi módon megfogalmazva „bebeszélésről”, más szóval a kimondott szavaknak, és a mondatoknak a jelentéstartalmáról szeretnék írni.

Kell vele foglalkoznod? Igen ha...

Ebben a témakörben vannak a pozitív kijelentések is. Ez az amit már korábbi posztjaimban is olvashattatok. Reggelente elmondani hogy ma valami csodálatos dolog fog velem történni, illetve a „szeretem magam” kijelentés is ilyen. Tehát valamennyire a kimondott szavak pozitív jelentéséről tudtok már, legalábbis van róla fogalmatok, és remélem hogy tapasztaltátok is már. Ennek a posztnak a tartalmát természetesen mindenkinek ajánlom, de kiemelkedően fontos azoknak, akiknek van gyermeke, és akik vezetőként dolgoznak, rendelkeznek beosztottakkal, de mindenki a magánéletben is, akár anyán, apán is, alkalmazhatja a következőben részletezett tippeket.

Megbukott, majd az egyetem 10 legjobb diákjai között végzett...

Minden kimondott szónak, ezáltal mondatoknak is nagyon fontos jelentése van, ami meghatározza az ember életének sikerességét. Első körben egy megtörtént esetet szeretnék nektek leírni. Döbbenetes lesz. Ezt az esetet Brian Tracy egyik könyvében olvastam. A történet egy fiúról szól aki kitűnő tanuló és nagyon ígéretes gyermek volt mindenki szerint. Az egyetemi felvételi során egy tesztet kellett megírnia, amely során 98 pontot ért el. Mivel a fiú nem sokat tudott az egyetemi felvételekről, ezért azt hitte hogy 98 az IQ-ja, ami az átlag alatt van. Az első szemeszter végén megbukott, mivel azt gondolta hogy ilyen IQ mellett biztos benne hogy nem fogja bírni az egyetemi, színvonalas képzést. Egy oktatója magához hívta és érdeklődni próbált hogy mi a gond, hiszen egy kitűnő tanulónak nem szabadna így teljesítenie. Az oktató elmondta neki hogy nem az IQ ja volt 98, hanem 98%-os eredményt ért el. Amikor ezt  megtudta, rögtön megkönnyebbült, és a következő szemeszterben sokkal jobban teljesített, sőt, az egyetem 10 legjobb diákjai közt végzett. Ezzel azt akartam demonstrálni nektek, hogy milyen nagy jelentése van  annak amikor valakinek mondasz valamit. A gyermeknevelésnél ez egy nagyon gyakran előforduló hiba. „Ebben Te nem vagy jó, ezt ne csináld. Ne fogj bele. Semmi értelme neki.”. Szerintem ez a legnagyobb hiba amit egy szülő elkövethet a gyermek ellen, hiszen ezzel olyan hamis, hamis képet alakít ki a gyermek magáról ami az egész életében kihatással lesz rá.

Börtön?

Lehet hogy jó lenne, az adott tevékenységben, de nem lesz az. Amikor az anyja azt mondja a gyerekének hogy „meglátod, börtönbe fogsz kerülni”, az természetesen az esetek nagy százalékában úgy is lesz. Persze anyuci, hisz bebeszéled neki. Ha 1 éven keresztül mindennap azt mondaná neked valaki, hogy csúnya vagy, hidd el, teljesen elhinnéd, és az utcára sem mennél ki legszívesebben. Ezek nagyon komoly dolgok. Vezetőként a beosztottakat, esetleg a munkatársakat próbáljuk ösztökélni. Nagyon fontos a munkája, és természetesen a vállalat sikerességében mindenkinek nagy szerepe van. Ne mondjuk negatívumokat neki. Teljesen elcsavarja a gondolkodásmenetet.

A szőke nő bemegy a börtönparancsnokhoz és kéri, hogy a férjének könnyebb munkát adjanak.
- Nézze hölgyem! Én nem tudom, hogy a férjének milyenek a fizikai képességei, de a zacskóragasztásnál könnyebb munkát nem tudok adni.
- Micsoda? Nekem azt mondta a beszélőn, hogy alagutat ás.

A másik dolog. A gyermekek körülbelül kétszer annyi letolást kapnak általában, mint dicséretet. Ha visszaemlékszem az én gyermekéveimre, ez teljes mértékben igaz. Dolgozz csináld, nem kapsz érte semmit, de ha rosszul csinálod vagy nem csinálod, minden rossznak elmondalak. A vezetőknél is nagyon sokszor előfordul hogy semmi pozitív megerősítést nem ad a beosztottjainak. Mit várunk, miért dolgozzon akkor? Ha pozitív kijelentéseket teszünk más emberek felé már csak azért is sokkal jobban dolgoznak, mert az ember elismert akar lenni. Elismert. Mint ahogy nekem is nagyon jól esik amikor kapom tonna számra napról napra a blogommal kapcsolatos pozitív visszajelzéseket, így mindenkinek jól esik az elismerés. Minél jobban elismerjük valakinek a munkáját, annál jobban fog teljesíteni. Dicsérjünk másokat.

Mire vártok? Kezdjetek elismerni embereket és nem csak Ti, hanem Ők is sokkal jobbak lesznek hozzátok. Kapni akarsz? Adj előtte!
Egy Henry Ford idézettel szeretnék nektek kedveskedni:"Akár azt hiszed képes vagy rá, akár nem, igazad lesz!"

 

A. István

Töltsd le ingyenes és reklámmentes alkalmazásunkat!

Az alkalmazással lehetőséged van idézetes kép készítésére, idézetértesítőt kérhetsz és a blogot is olvashatod.

Ha tetszett!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess újdonságainkról!

További bejegyzések

Impresszum | ASZF © 2024. - Minden jog fenntartva. - idézet.hu

Feki Webstudio