Mit tehetsz, ha fiatal vagy és sikeres akarsz lenni?

"Merre tart ma a fiatalság? Mi a jövőképük? Mit érdemes a mai gazdasági viszonylatban csinálni a fiatalságnak? Hogyan lehetne javítani a helyzetükön?" Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz ebben a posztban.

Napjainkban fokozott figyelemmel kísérem dicső hazánk jövő generációjának tartott fiatalság patologikus tevékenységeit. Sokat kutattam, hogy minél pontosabb választ találjak olyan jelentős kérdésekre, mint például: Merre tart ma a fiatalság? Mi a jövőképük? Mit érdemes a mai gazdasági viszonylatban csinálni a fiatalságnak? Hogyan lehetne javítani a helyzetükön?

„ Én is fiatal vagyok, csak már régóta.” –  egy kedves ismerősöm szavai, mely most eszembe jutott e  cikk írása közben.

Ebben a posztban most nem a fentebb említett fiatalságról lesz szó, hanem a 15-30 éves korig terjedő korosztályról.

A csendes generáció, mint a világháborúk idején...

Egy 2012-es kutatás a mai fiatalságot csendes generációnak nevezete. A Kutatópont által szervezett Magyar Ifjúság 2012 című tanulmánykötetében olvashatjuk az elnevezés mögöttes tartalmát.  A felmérés azt mutatta, hogy a fiatalság ma passzív, nem lázadó, simulékony, kompromisszumképes fiatalokból áll. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy nem szívesen vesznek részt társadalmi ügyekben, inkább elzárkózottan, mindenféle politikai, gazdasági, vagy egyéb szociális jellegű beszélgetésből, vita alól, próbálják magukat mentesíteni.  A „csendes generáció” elnevezés egyébként a két világháború között született gyermekekre aggatott név volt, amikor is a fiatalságot konvencionális gondolkodásmód, és az elfogadás jellemezte. „Vagy megszoksz, vagy megszöksz.” Íme egy újabb bizonyíték, hogy  a történelem ismétli önmagát, legalábbis a kutatások eredményei ezt közlik. Azért manapság nem mindenkire jellemző az, hogy elfogadó lenne, és passzív. Nézzétek meg ezt a videót, amiben egy szabályt erősítő ellenpéldát láthattok: 

Mi jellemző a mai fiatalságra?

1.

A kutatásban kiderült az is, hogy a budapesti fiatalság sokkal lázadóbb, és nem hajlandó elfogadni szülei eszményi értékrendjét. Valószínűleg ez azért lehet, mert a fővárosban több kultúrával, személyiségtípussal, és tevékenységi körrel találkozhatunk, mint egy falun. A magyar cinikusság az oka, hogy vidéken nehezebben fogadják el mások értékrendjét, így a fiatalok nem kockáztatják meg a közösségből való kirekesztést, és inkább elfogadóak lesznek.  Kitűnő példa a magyar cinizmusra, hogy a filmtörténet egyik leghíresebb mondatát, ami a Casablanca című film zárójelenetében hallható: "Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship.", képesek voltunk erre fordítani: "...maga épp olyan szentimentális,mint én." 

2.

A kutatás fényt derített arra is, hogy a mai fiatalság legnagyobb gondja, a bizonytalan jövő, és a munkanélküliség. Érdekesség, hogy a céltalanságtól nem tartanak. Véleményem szerint, a bizonytalan jövőkép alakulásának legfontosabb tényezője, a céltalanság. Aki világos célokkal rendelkezik, amiben hisz, annak nem lehet bizonytalan a jövőképe, mert tűzön-vízen véghez fogja venni.

3.

A Bridge Budapest jóvoltából is olvashatunk egy kutatást ami 2013 tavaszán látott napvilágot. Itt kiderült, hogy a fiatalság javarésze, itthon szeretne karriert csinálni, viszont a gazdasági kondíciók megítélése alapján inkább a külföldre való utazást, és munkavállalást látják jobb alternatívának. Minden második fiatal azt mondja, hogy álmainak megvalósításra Magyarországot nem látja jó perspektívának.

4.

Kiderült az is, hogy a fiatalság ma szeretne vállalkozni, mert a szabadságot preferálják, és inkább lennének KKV-sek mint alkalmazottak. Félnek a saját vállalkozás beindításától, mert nem szeretnek kockáztatni.

Ezek voltak a kutatások eredményei, amik többség gondolkodását akarták reprezentálni.

Vonjuk le a konzekvenciákat!

  • vállalkozást akarnak a mai fiatalok, de nem mernek kockáztatni
  • passzív hozzáállásuk van
  • többségük itthon szeretne karriert építeni, de megítélésük szerint erre nincs lehetőség
  • bizonytalan a jövőjük, és aggódnak a pénz miatt

Mit csináljanak akkor?

Az első opció, hogy kimegy külföldre, és ott próbál szerencsét. Van akinek bejön, van akinek nem. Ezt senki sem tudhatja előre.

A második opció, - ami egy általam is preferált, és a legfontosabb, hogy tapasztalt ideológia – hogy megismerkedik a személyiségfejlődéssel. Tudom, miről beszélek, hisz tapasztaltam, és megfigyeltem a kortársaim esetében is. Azok a társaim, akik megismerkedtek ezzel a gondolatvilággal, azoknak nincs bizonytalan jövőképük, és a legjobb, hogy szakiránytól, tevékenységtől, beállítottságtól függetlenül sikerre vannak ítélve. Megtanulták magukból kihozni a legtöbbet, és a pozitív gondolkodás elsajátításával, már most, olyan anyagi függetlenségre tettek szert, amire az emberek válasza a következő szokott lenni: „Szerencséje volt a kis köcsögnek, jó helyen volt, jó időben.” Ennek természetesen semmilyen igazságalapja sincs, mert szerencse nem létezik. Eddigi pályafutásom alatt ezt nagyon megtanultam, mindennek megvan a miértje.

Lehet,  hogy a kedves olvasók közül van, aki azt mondja, hogy megbolondultam, de véleményem szerint, MA MAGYARORSZÁG KIVÁLÓ LEHETŐSÉG A KARRIERÉPÍTÉSRE. Ez nem a vegzálásról szól, hanem a gondolatmódról. Engedjétek meg, hogy felhozzak egy aktualitást. Szacsvay Lászlót, a minap a Nemzet Színészévé választották, így élete végéig részesülni fog az ebből eredő juttatásból, ami jelenleg 630 ezer forint plusz bevételt jelent , havonta. Biztos vagyok benne, hogy Lászlónak ha a karrierje kezdetekor, eszében sem volt, hogy  Ő egyszer egy ilyen titulussal büszkélkedhet majd, maximum csak ábrándozott róla. A türelem, és a kemény munka, meghozta eredményét! Innen is gratulálok neki! 

Jó hír az, hogy a mai fiatalság egyre jobban extrovertált típus. Kezdik belátni, hogy a siker, az anyagi függetlenség, és a boldog élet kulcsa, a gondolatok lesznek!

A személyiségfejlődést elősegítő könyvek lehetőséget adnak arra, hogy azzá válj, ami akarsz lenni, és tök mindegy, milyen az országod gazdasága, vagy milyen a munkanélküliségi ráta!

 

Mi a személyiségfejlődés?

Ez egy nagyon jó módszer arra, hogy a gondolataidat helyre tedd.  Be kell látni, ami ma már elfogadott tény, hogy az igazi karrier, nem a felsőoktatási intézmények padjaiban ülve fog elkezdődni. Sokkal több kell egy jó karrier beindításához attól, hogy a hallgató jól teljesít az iskolában!

Itt van Nick Hanauer, aki egy igazi kapitalista. Ő volt az Amazonas.com eső nem-családtagi befektetője, társalapítója az aQuantive nevű cégnek, – amit 6,4 milliárd dollárért adott el – és van egy bankja is, pár barátjával.  Elmondása szerint közepes tanuló volt, nem tartja okos embernek magát. Sikerességének egyetlen oka, hogy jó rálátása van a jövőre. De példálózhatnék Brian Tracy nevével is, aki megint csak a gondolatainak köszönhette sikeres élét. Magyar példa? Szabó Péter, aki hajléktalan volt, most pedig egy sikeres motivációs tréner, aki elég jó anyagi körülmények között él.

- Ez a mai fiatalság! Szörnyű, ahogy öltözködnek. Például ott az a fiú…
- Az a fiú, az én lányom.
- Elnézést nem tudtam, hogy Ön az anyja.
- Az apja vagyok.

A világ változik. Jó hír, hogy ma olyan töménytelen mennyiségű információ áll a rendelkezésünkre, hogy már a hiteles források szelektálásival van gond.

Albert Einsteinnek hiszel?

Albert Einstein oxfordi professzorként, egyszer ugyanazt a dolgozatot írtatta meg a hallgatókkal két egymást követő évben. A tanársegéd meglepődve nézte, amikor az asztalról azt a feladatsort kapta fel, amit már előző évben megcsináltatott a hallgatókkal. Félve kérdezi a zsenit:

- Professzor Úr,  nem lehet hogy rossz dolgozatokat vett fel? A diákok már egyszer találkoztak ezzel a dolgozattal.
- Kedves kollegina, a válaszok megváltoztak.

Megváltoztak a válaszok, és ne azzal töltsük az időnket, hogy azt várjuk, mikor lesz jobb körülmény, jobb gazdasági helyzet, több munka, jobb munka. Változtassuk meg a gondolatinakat, és vigyük sikerre most az életünket, a jelenlegi helyzetben. Ha várunk, halogatunk.

Mit mondd erre a Dalai Láma?

„Csak két nap van egy évben, amikor semmit nem tehetsz: Az egyik a tegnap, a másik a holnap.Tehát csak a MA a megfelelő nap arra hogy szeress, hogy higgy, és elsősorban hogy ÉLJ!”

Bízom abban, hogy a fiatalság felismeri azt, amit már én is felismertem, sok száz/ezer társammal együtt, mégpedig hogy…

Minden egy gondolattal kezdődik.

 

Ha tetszett  a poszt, oszd meg, lájkold. Neked csak pár kattintásba kerül, valakinek pedig a felismerést okozó első gondolat lesz. 

 

A. István

Töltsd le ingyenes és reklámmentes alkalmazásunkat!

Az alkalmazással lehetőséged van idézetes kép készítésére, idézetértesítőt kérhetsz és a blogot is olvashatod.

Ha tetszett!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess újdonságainkról!

További bejegyzések

Impresszum | ASZF © 2024. - Minden jog fenntartva. - idézet.hu

Feki Webstudio