Hogyan legyünk boldog emberek?

Évezredek óta kutatjuk és tanulmányozzuk a boldogságot, ami a mai modern társdalomban is folytatódik. Keressük a boldogságot, de vajon tudjuk honnan ered? Miből ered? Mit kell tenni érte?

A boldogság keresésének indirekt módozati már a neandervölgyi-ember esetében is fellelhető volt, majd e fogalom mögöttes tartalmának feltárása végigkísérte az embert. Platón, Szókratész, Arisztotelész.  Min-mind e fogalom legpontosabb definiálását kereste, amely megmutatja, mi is valójában a boldogság. Ámbár a történelem és a boldogság összefonódásának egyik legjelentősebb territóriumában mégis az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozata áll, amibe bekerült a boldogságra való törekvés joga, ezzel párhuzamosan a boldogság, beépült a precedens jogba.

Csak két úton lehetsz boldog…

A pszichológia tudomány két fajta boldogságérzetet különböztet meg. Az egyik a hedonikus,  a másik pedig az eudaimonikus boldogság.

A hedonikus boldogságot okozó tettek olyan tevékenységek lesznek, amiknek fogyasztása közben pozitív érzelmeket élünk meg, egy-egy szükségletkielégítés alkalmával. A hedonikus boldogság adta élvezetekkel találjuk magunkat szemben, egy tábla csoki megevésénél, vagy például szex közben. A finom ételek, italok fogyasztása, egy kellemes séta, egy finom fagylalt, mind a hedonikus boldogságszintet fogják megemelni.

A másik boldogságfajta, kicsit izgalmasabb lesz. Az eudaimonikus boldogság érzése olyan intenzív tevékenységek esetén jön elő, ami a teljesség érzését, és az „én erre vagyok teremtve, ez az én utam” – érzést adja meg.  Egy küldetésteljesítő érzés, ami természetesen lehet, hogy financiálisan is jó választás, de mindemellett sokkal fontosabb az, hogy eközben úgy érezzük, hogy szebbé tettük a világot, segítettem valakinek, és ezáltal magamon is. Önbeteljesítő, önmegvalósító tevékenységek, amelyekre úgy érezzük, hogy ez a küldetésnyilatkozatunk, és ezért vagyunk itt a földön.

Boldogan mosolyogva meséli a rabbi egyik barátjának:
- Képzeld, ma hét embert tettem boldoggá!
- Hogyan? - kérdezi a barát.
- Összeadtam három jegyespárt!
- Ööö... Az nem csak hat embert jelent?
- Miért, mit gondolsz, ingyen tettem?

Nézd meg Dr. Bagdy Emőke videóját, amiben a boldogságról beszél. 

Mi vezet a boldogsághoz?

A hedonikus boldogságtípus esetében könnyű a válasz. Egyél több csokit, szexelj többet, és csinálj több olyan tevékenységet, ami pozitív érzéssel tölt el.  Persze, bizonyos határokat tarts be, például a csoki evészetnél!

Az eudaimonikus boldogság esetében kicsit nehezebb megtalálni erre a választ. Kezdjük ott, hogy mi szükséges az eudaimonikus boldogság eléréséhez?

  • tudatosság
  • autonómia 

Az ember alapvetően semlegesnek születik. Kisbabaként nem vagyunk tudatában a boldogságnak, és még ha sokszor tapasztaljuk is az e fajta kellemes érzést, akkor sem vagyunk tudatában. Felcseperedésünkkel párhuzamosan különböző hiedelmekkel, sztereotípiákkal, tradíciókkal találkozunk, és ezeket megspékeli nekünk az élet egy szülői mintaképpel, amit gyakran tudat alatt sajátítunk el. Ezek következményeként kialakul egy optimista, vagy pesszimista, vagy valamelyik irányzatra jobban hajló személyiség.

A tudatosságban véleményem szerint az önbeteljesítés lehetőségeinek mérlegelése a legfontosabb. Tudatosan keressük a boldogságit, és hajlunk egy pozitívabb életre. Pozitívan, de mégis objektív szemüvegen keresztül kell az életünket nézni. Sokszor az objektivitást önmagunk nem tudjuk teljes mértékben kezelni, így ilyenkor jól jöhet egy őszinte barát, aki véleményt alkot. Itt nagyon fontos az, hogy légy őszinte önmagadhoz, és tudatosan viselkedj a céljaid elérését illetően.

Az autonómia azt jelenti, hogy nem külső kényszerítő erő által motiválnak tevékenységre, hanem belső indítatásból teszed azt, amit teszel. A teljesítményedet saját magadhoz viszonyítod, és nem egy másik emberhez hasonlítod, hisz lehet, hogy a másik embernek más a kontextusa, így nincs összehasonlítási alapod vele. Ehhez hozzátartozik az is, hogy azt csinálod, amit szeretsz. „A muszáj nagy Úr”- szokták ezt mondani. Ha muszáj valamilyen munkát elvállalnod, ami egyébként nem az álommelóid közé tartozik, de valamilyen külső okból kifolyólag muszáj bevállalnod, akkor itt megszakad az autonómia, hisz külső, kényszerítő erő lépett fel, ami téged tettre sarkalt.

Hogyan lehetünk akkor boldogok?

  • Ismerd meg önmagad.
  • Mi/Ki az, ami/aki igazán akarsz lenni?

A hedonikus boldogság értelmezésének megértésben szerintem nincs gond. Emellett a másik fajta boldogságban, talán a legfontosabb feladat az, hogy az élet értelmét autodidakta módon találjuk meg. Mi az amire születtél? Nekem is más a boldogság kulcsa, és neked is más, mint ahogy az ajtónk is más, ami mögött Dr. Boldogság lakozik. A környezeti kondíciókat úgy kell formálni, hogy azzá válj, aki akarsz lenni. Ha most esetleg nem ott vagy, ahol akarsz lenni, semmi gond, de mostantól kezdve az összes tevékenységed arra irányuljon, hogy azt csináld, amit szeretnél csinálni, és azzá válj, aki akarsz lenni. Ehhez magas fokú önismeret is kell, tehát légy magadhoz őszinte. Ha nem teljesíted be a „sorsodat” akkor nyugtalan lehetsz, és bűnösnek fogod magad érezni, amiért nem cselekedtél előbb, egy új élet reményében. Ha nem azt csinálod, amit szeretsz, abban nem is tudsz kiemelkedőt alkotni, elmaradnak a várt vagy váratlan sikerek, és egy mély, folyamatos kudarcélmény marad meg benned „Én csak erre vagyok képes”.

Tanulható a boldogság?

A világon minden tanulható, azonban vigyázni kell, mert nagyon sok önmagát trénernek hívó személy jelentéktelen, és közhelyes mondatokkal állít elő. Én egy előadás értékének a meghatározásában mindig egy gondolatot szoktam feltenni magamnak: „Hogyan?”. Ha erre az előadás választ tud adni, akkor jó volt, ha nem mutatja meg hogyan legyek pozitív (na nem az AIDS teszten)  akkor semmit nem ért az előadás, mert nem mutatta meg a dolog hogyanját.

Sötét van, egy férfi pedig az utcai lámpafénynél, egy étterem bejárata előtt, valamit matat, ami az étterem tulajdonos érdeklődést felkelti.
- Uram, mit csinál Ön itt, az éttermem előtt? 
- Ah … ne is mondja, a kulcsomat keresem.
- Akkor segítek Önnek megkeresni.
- Óh, igazán kedves. Köszönöm szépen.

10 perc elteltével…

- Biztos, hogy itt veszítette el a kulcsát?
- Jaj nem, a kertben hagytam el.
- Hát akkor miért itt keressük?
- Azért keresem itt, mert itt világosabb van…

A komfortzónád visszahúz, és olyan hamis gondolatokat ültet el benned, hogy jó ez így neked, miért hajtanád meg magad, nem érdemes. Neked úgy sem sikerülhet. Nem jó ez itt neked? Örülj neki, hogy van hol laknod. És ezen esetekben a boldogság korlátozó tényezői a hiedelmeid lesznek.

Összegzés

A boldogság megtalálásában két fajta boldogság formát tudunk megkülönböztetni. Az egyiket tettek útján tudod kielégíteni, a másik pedig egy önbeteljesítő érzet hatására aktivizálódik, amikor olyan munkát végzel, amit szeretnél végezni. Magadnak kell a saját boldogságodat ezen információk alapján megtalálnod, mert a boldogság egyénre szabott. Ismered meg magad, vállald a felelősséget az életedért, és légy tudatában annak, hogy a változtatás kulcsa a te kezedben van.

Tetszett?
Ha igen, akkor kérlek oszd meg, hogy másnak is segítsünk. Mi. Együtt...

 

A. István

Töltsd le ingyenes és reklámmentes alkalmazásunkat!

Az alkalmazással lehetőséged van idézetes kép készítésére, idézetértesítőt kérhetsz és a blogot is olvashatod.

Ha tetszett!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess újdonságainkról!

További bejegyzések

Impresszum | ASZF © 2024. - Minden jog fenntartva. - idézet.hu

Feki Webstudio