Miért ne gondolj mindig a célodra?

Sokan szerintem rossz taktikát követnek, ha mindig a célok teljesítésre, és a vágyakra gondolnak. Elmondom miért!

 

Minden személyiségfejlesztő tréner fundamentálisan egyetért azzal, hogy a siker egyik alapköve az, ha a céljaidat magad előtt tartod, vizualizálod.  Én is hittem ennek az állításnak, és sokáig így is cselekedtem, de rájöttem valamire, ami üti ez az állítást, és lőn nagy világosság.

Fűtőanyag

A célod eléréséhez természetesen szükséges valami, ami hajtja. Tekintsünk úgy a célodra mint egy autóra. Meg van az autód, de valamilyen üzemanyag is kell, hogy mozgásba hozza, ugye? Ez lehet a vágy. Jó sok vággyal megtömöd, és akkor sokáig mehetsz vele, nagy tempó mellett.

A nagyon okosak azt mondják, hogy állandóan a célodra kell gondolkodnod, és hogy akkor hűű mekkora biznyiced lesz, és dől a lé. Olyan gazdag leszel, hogy még a madárijesztőre is nercbundát adsz. Várjad csak az unyiverzum jótékony hatását, nagyon koncentrálj a célra, és egyszer csak jönni fog a lehetőség, ami oly sok pénzzel kecsegtet.

Viccen kívül…

Kezdetben kicsit én is szkeptikus voltam a vizualizációs módszerrel kapcsolatosan, de megtaláltam e tevékenység tudományos magyarázatát is.

 

 

A vizualizáció, a retikuláris aktivációs rendszer befolyásolásával képes, több szemet növeszteni körénk, mint a képen, a szörnycsajon is látható. Mint tudjuk, a vizualizációs technika a tudat alatti erejét fogja kihasználni. Megnézel egy képet, kicsit álmodozol róla. „Érezd, szagold, tapintsd, halld.” Így a tudatos gondolatokkal a tudat alattiba tápláltad az infót, így aktiválod a technikát. Úgy kell elképzelni, hogy amikor te csak mész az utcán, és teljesen máshol jár a fejed, a tudat alatti nézni fogja, hogy mik azok a lehetőségek, aminek segítségével elérheted a célodat. Meglátod pont azt a hirdetést, ahol ülésmosót keresnek autósmoziba, vagy éppenséggel síküveg-koordinátort (ablakpucoló) rengeteg sok fizetéssel, előre lépési lehetősséggel, na meg persze dinamikus csapatban, fiatalos munkakörnyezetben.

Ez egyébként tényleg egy bevált módszer, én is szoktam csinálni. Egy Audi RS7-es képét nézegetem, és már szinte ott van a kezemben a kormány. Nemsokára meglesz. :)

Részben ez a technika, azért kell, hogy nehogy ne legyél motivált, és abba hagyd azt amit csináld. Tehát a motivációt adja meg. Viszont ha annyira kell már motiválni, hogy egész nap a célodra kell gondolnod, mert nem élvezed azt, amit csinálsz, ott már szerintem gond van. 

Másik részről, pedig tudni kell azt, hogy az agy nem képes a valóság, és a részletesen elképzelt képek között különbséget tenni. Így elkezd viselkedni úgy, mintha már meglenne az adott tárgy, és bevonzod a lehetőségeket, embereket, akik segítenek majd a céljaid elérésvel kapcsolatosan. Ez a része nagyon hasznos, és emiatt csináld a technnikát. 

Na akkor mi az amit én felfedeztem?

Tapasztalatom szerint, az egy régen rossz technika, ha csak a céljaidra gondolsz. Csináld a melódat, rühelled mint állat, de azért csinálod, és agitálod magad ezerrel, hogy de ez a jó irány, nemsokára meglesz az Audi, csak még egy kicsit kell rosszul éreznem magam ebben a munkában. Mindjárt kész, mindjárt kész, mindjárt, most, most, na kész, oké. Hú most már boldog lehetek.

Nem ez a helyes taktika. Természetesen az is fontos, hogy legyenek céljaid, vágyaid, de mi lenne ha mondjuk az adott tevékenységnek a megszeretésére helyeznéd a hangsúlyt? Ami meglátásod szerint előbbre visz, viszont annyira nem szereted csinálni, azt próbáld meg más szemszögből nézni. Akkor is boldognak kell lenned, amikor még nincs meg a hőn ámított kocsid, vagy házad, nem? Mi értelme van akkor az egésznek? Dolgozzunk 40 évet, a céljainkra gondolva, hogy majd életünk utolsó 20 évében kezdjük az aratásunk termését élvezni?

Szerintem ez nem helyes attitűd. Inkább arra fókuszálj, hogy az adott tevékenységben érezed magad jól, és inkább azt várd, mintsem a vágyad beteljesülését. Vizualizálj, meg meditálj, szólhatsz felőlem az arkangyaloknak is, de foglalkozz azzal is, hogy jól érezd magad abban, amit csinálsz.

A legtöbben azt mondják, hogy állandóan a céljaidra kell gondolni. Én meg azt mondom, hogy nem kell állandóan a céljaidra gondolni. Gondolhatnál arra is, hogy mennyire jó most az amit csinálsz. Nem kell mindig az Audira gondolni, szerintem ez egy nagyon jó útja annak, hogy valaki sztahanovista legyen.

Ja, ha semmiképp sem érzed magad jól abban amit csinálsz, akkor tudjuk mi a megoldás. Hagyd ott, mint minden olyan embert és tettet, ami nem segít a céljaid elérésben.

Ez a sikeresség mestersége, amit nem tudnak tanítani. Ennek a megfelelő balansznak a megtalálása, akard a célodat, és küzdjél érte mint állat, de közben lazán menj végig az úton, szeresd azt amit csinálsz, és akkor a célodat is eléred.

Nézd meg ezt a videót, Brian Tracy beszél benne a vizualázációs technikáról. Ha nem tudsz angolul, akkor a Maximális teljesímény c. könyvének erre vonatkozó részében megtalálod a technika specifikációit. 

 

Összegzés

Használd a vizualizálós technikát, mert jó, hasznos, naon fasza. Viszont megállapításom szerint, ne temetkezz bele, nem kell mindig a vágyadra gondolni, nem kell napi hatszor elő venni az álomautód képét. Néha engedd meg magadnak azt a luxust, hogy másra is gondolsz. Próbáld megszeretni azt amit csinálsz, és ha végképp nem megy, akkor keress egy másik tevékenységet, mert annak semmi értelme, ha nem élvezed az utat, csak a célt.

Like, Dislike, share?
Ha tetszett a poszt, kérlek oszd meg, vagy lájkold, vagy mindkettő. No miért? Tudod mit, a miértet határozd meg te. Ha úgy látod, hogy  van miértje, csinálj vele valamit.

 

A. István

Töltsd le ingyenes és reklámmentes alkalmazásunkat!

Az alkalmazással lehetőséged van idézetes kép készítésére, idézetértesítőt kérhetsz és a blogot is olvashatod.

Ha tetszett!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess újdonságainkról!

További bejegyzések

Impresszum | ASZF © 2024. - Minden jog fenntartva. - idézet.hu

Feki Webstudio