Így tud a félelem motiválni

A félem nem csak negatív érzelem lehet, sőt, motiváló erőként is hathat. Érdekel hogyan?

A félelem fundamentálisan egy negatív érzelem. Igazából egy önvédelmi reakció, amely egy veszélyhelyzet elhárítása érdekében történik. Vannak pszichológusok, akik azt mondják, hogy az ember egy „hiperszorongó” lény, hisz akkor is okot talál a szorongásra, amikor nincs is rá oka.

A félelemről tudni kell, hogy nem külső körülmények kondícióból jön, hanem belűről, tehát bennünk van a félelem.  A félelem egyrészről jó is lehet, hisz gondolkodásra készteti az agyat, és segíti az eredményes döntéshozást. 

Most jön a lényeg…

Van, amikor kényszerhelyzet alakul ki félelem hatására, és ez nagyon fontos, a posztom legfőbb mondani valója. Egy példával fogom szemléltetni, hogy mire gondolok. Pár hete két barátommal voltam együtt, és mindkettő nagy zenei egyéniség. Milliókat érő szintetizátorok és zongorák birtokosai, és tényleg nagyon tehetségesek szinte mindegyik hangszeren, és természetesen éneklésben is jeleskednek. Szóval velük voltam, és elkezdtek zenélni, mutogattak egymásnak mindenféle okosságot. Őszinte leszek, én imádom a zenét, viszont nagyon keveset értek hozzá, szóval kínai volt az egész.  Aztán, elkezdtek énekelni. Én nagyon élveztem, mert gyönyörű zenéket játszottak, és a kedvenc whiskym társaságában kellemesen éreztem magam, amikor az egyik barátom felszólal, hogy na akkor énekeljek már én is. Mondom micsoda, én nem énekelek, nem is tudok énekelni, és egy repedt fazékhoz hasonlítanám az énekhangomat. Erre a másik barátom már készítette is elő a harmadik mikrofont, a következő mondatok kíséretében. „Tudom, hogy szeretsz énekelni, énekelni fogsz.” Nagyon érdekes szituáció alakult ki, na és a lényeg most következik. Féltem, hogy rosszul énekelek és két ilyen zenei egyéniség mellett vicc tárgyát képzem majd, de attól jobban  féltem, hogy mi lesz, ha leteszem a mikrofont és azt mondom, hogy márpedig én nem énekelek semmit sem. Ergo, az énekléstől való félelmemet felülírta egy másik félelem, aminek hatására megkellett tennem magam miatt, - az önérzetem miatt - hogy éneklek. Ezután baromi jól éreztük magunkat, és biztos vagyok benne, hogy nagyon rosszul énekeltem, de az a fajta szabadág, amit akkor éreztem, hogy ez az, végre megcsináltam, volt hozzá bátorságom, semmihez sem tudom fogni.  

Ez a siker egyik záloga

A siker egy nagy összetevője az intuitív érzetek, és a racionalitás aranyközépútjának való megtalálásában rejlik. „Ne csinálj túl nagy hülyeséget, viszont legyen ahhoz elég merszed, hogy kockáztass, de azért ne veszítsd el a fejedet.” 

Te is felhasználhatod a félelmedet motiváló erőként. Mondjuk, ha van egy vállalkozási ötleted, amire racionális alapokon azt mondod, hogy működne, viszont van benne azért kockázat, és félsz belevágni, akkor ezt a fajta félelmedet felül lehet írni.

Hogyan?

Mondd el az egyik barátodnak, hogy mibe szeretnél fogni, és beszélj neki részletesen a tervedről. Prezentáld neki az ötletedet. Ezután ha nem csinálod meg, akkor a legtöbb esetben benned lesz egy másik félelem, mégpedig a „na most mit fog gondolni rólam a haver, semmit sem fejezek be, semmiért sem állok ki” – érzés. 

A félelmeink csak adoptációk, és nem az idegrendszer gyengeségei. Destruktív erőből, konstruktívvá tudjuk őket tenni. Tedd hát azzá!

Ha tetszett a poszt
Ha építőjellegűnek találod az írásomat, kérlek oszd meg, hogy egy boldogabb társadalom formálói közé tartozhass, és iratkozz fel hírlevelünkre is, így mindig elsőként értesülhetsz újdonságainkról.

 

A. István

Töltsd le ingyenes és reklámmentes alkalmazásunkat!

Az alkalmazással lehetőséged van idézetes kép készítésére, idézetértesítőt kérhetsz és a blogot is olvashatod.

Ha tetszett!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhess újdonságainkról!

További bejegyzések

Impresszum | ASZF © 2024. - Minden jog fenntartva. - idézet.hu

Feki Webstudio